Przepis na rogaliki serowe

Przepis na rogaliki serowe

Jak zapewne zauważyliście, pojawiła się nowa kategoria polecanych stron na blogu. Są to strony przydatne na co dzień. Aktualnie jest tam tylko jedna propozycja – strona z przepisami kulinarnymi bezmiksera.pl Chcę abyście ją również ocenili i podzielili się swoimi wrażaniami smakowymi. Jako przykład dziś wstawiam propozycję na przygotowanie rogalików serowych. Mi wyszły pysznie, a Wam?

Rogaliki serowe przepis kulinarny

Do przygotowania rogalików potrzebujecie:

Serek twarogowy (250g – np. Turek), masło (250g), mąka pszenna (330g), sól (szczypta), powidła (słoik – 3/4 do rogalików, reszta do wyjadania palcem 😉 ), cukier gruby (do posypania rogalików przed upieczeniem), cukier z wanilią (lub wanilia), jako (jedno).

Jak zrobić rogaliki serowe

Zagnieść ciasto z: serka, mąki, soli, wanilii, cukru, masła – tak żeby było gładkie. Na stronie nie zalecono używania miksera i bardzo mi się to podoba :-) Schładzać je następnie w lodówce.

Po schłodzeniu podzielić ciasto na pół. Jedną część rozwałkować, podzielić na 8 trójkącików, ułożyć powidła, zawinąć. Jak ciasto się skończy wziąć pozostałą część i powtórzyć to samo. Posmarować rozbitym (rozprowadzonym) jajkiem, posypać cukrem. Piec przez jedną trzecią godziny w temperaturze około 180 stopni C.

Pyszne są :-)


 

Źródło przepisu:

http://bezmiksera.pl/rogaliki-serowe-powidlami/

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: +3 (from 3 votes)
Przepis na rogaliki serowe, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy na rogale i rogaliki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *