Wanilia, wanilina, etylowanilina

Wanilia, wanilina, etylowanilina

No dobrze, spróbujmy zmierzyć się z pierwszym postem w klimatach żywieniowych. Nie wiem jeszcze, czy poniższa konwencja zostanie utrzymana w ewentualnych kolejnych wpisach. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi z Waszej strony i sugestie odnośnie tego, co powinno w amebowym kąciku żywieniowym się znaleźć. Zaczynamy od: wanilia, wanilina, etylowanilina.

Laska i jej substytuty (wanilina, etylowanilina)

Jak poprawić sobie humor, gdy dzień krotki, a mróz trzyma i nie puszcza? Wnioskuję z Waszych blogów i zapachów z mojej kuchni, że lekarstwem na to całe zło jest malutkie i słodziutkie co nieco. I zwykle lubimy, jeśli to małe co nieco ma w sobie nutkę wanilii. No właśnie – WANILII (nie mylić z wanilina i etylowaniliną).

Waniliowe wariacje

Cukier wanilinowy, cukier z prawdziwą wanilią, wanilia w laskach

Cukier wanilinowy

Zacznijmy może od paczuszki po lewej stronie. Dobrze przeczytajcie napis na niej widniejący. Ciekawe ile osób przeczytało „cukier waniliowy”?

W skład białego proszku, który znajdziecie w lewej paczuszce wchodzi cukier i etylowanilina. Dla mnie jest to co najmniej podwójne oszustwo. Nie dość, że nie jest to cukier waniliowy, to nawet nie jest wanilinowy, jest on etylowanilinowy! Czym też ta wanilina i etylowanilina jest?

Wanilina, czyli aldehyd 4-hydroksy,3-metoksy benzoesowy jest to jeden ze składników aromatycznych wanilii. No i czego ta Ameba się czepia? No czepia się tego, bo istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wcale nie zjadamy naturalnej waniliny wyekstrahowanej z wanilii, lecz wanilinę syntetyczną. Skąd me przypuszczenie? Otóż wyczytałam, że koszt kilograma naturalnej waniliny to około 4000 dolarów, a syntetycznej to raptem 12-15 dolarów (istnieje też możliwość pozyskania waniliny z kału krowiego, za co przyznano Ig Nobla w 2007 roku). Najprawdopodobniej i to 12-15 dolarów za kilogram syntetyku to dla przemysłu spożywczego za dużo. Jeszcze bardziej opłacalna jest produkcja etylowaniliny, którą właśnie walą do cukru wanilinowego. Etylowanilina to syntetyczna substancja aromatyczna, o aromacie nawet 3-krotnie silniejszym od waniliny. Wygląda na to, że dość tanio można nabić nas w butelkę 🙂

Cukier z prawdziwą wanilią

Teraz zajmijmy się paczuszką środkową. „Cukier z prawdziwa wanilią”, w skład którego wchodzi: cukier i wanilia w proszku. Jest to ekonomiczny i wygodny sposób na waniliowa nutkę w naszych wypiekach. Ale Ameba nie byłaby Amebą, gdyby jednak do czegoś się nie przyczepiła. Czepiam się zdjęcia, które jest na opakowaniu. Zdjęcie sugeruje, że w opakowaniu znajdziecie cukier z czarnymi nasionkami wanilii. Jednak jak otworzycie paczkę, to wysypiecie z niej szarobury proszek. A wszystko dlatego, że jest to nic innego jak duuuża ilość cukru wymieszana z  wysuszonymi i zmielonymi laskami wanilii. Z jednej więc strony plus za naturalne składniki produktu, z drugiej minus dla producenta za wprowadzanie w błąd klienta.

Laska wanilii

No i paczuszka po prawej stronie, czyli wanilia w laskach. Tu nie mam do czego się przyczepić 🙂 i wszystkim bardzo polecam. W ramach poszerzenia wiedzy dodam, że laski wanilii, które znamy ze sklepów spożywczych to strączki wanilii płaskolistnej. Strączki te są zbierane zanim osiągną pełną dojrzałość, a następnie poddaje się je fermentacji i suszeniu. Kto chce mieć naturalnie aromatyzowany cukier waniliowy osiągnięty domowym sposobem, powinien wsypać cukier do szczelnego opakowania i wetknąć do niego laskę wanilii. Jak się współlokatorzy zaprzyjaźnią będziecie mieć swój własny, naturalny, zawsze dostępny cukier waniliowy.

Zastanowicie się 2 razy i przeczytacie etykietę ze składem zanim sięgniecie po kaszkę/budyń/jogurt/serek/lody waniliowe? Napiszcie mi, że TAK i nadajcie sens mej dzisiejszej porannej pracy 🙂

Przepisy z użyciem wanilii dostępne są tutaj: bezmiksera.pl

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: +1 (from 1 vote)
Wanilia, wanilina, etylowanilina, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Ten wpis został opublikowany w kategorii Stony z przepisami i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.